Vše o finských saunách v kostce

Chci poradit

    Chtěl bych poradit s výběrem sauny

    Mám zájem o:

    20.4.2023

    V minulém článku jsme vám podrobněji představili infrasauny, ten dnešní bude věnován saunám klasickým, tedy finským. Někdy se jim říká i suché sauny, a to kvůli nízké vzdušné vlhkosti, která se pohybuje mezi pouhými 5 – 20 %, a to při teplotě kolem 90 °C.

    Princip fungování finské sauny

    Tradiční finská sauna je uvnitř obložená dřevem, vybavená dřevěnými lavicemi, a zdrojem tepla jsou na zemi umístěná saunová kamna se saunovými kameny. Kameny pomáhají rovnoměrně distribuovat teplo uvnitř sauny, ale také se s jejich pomocí dá dočasně zvýšit vzdušná vlhkost: stačí je pokropit trochou vody z vědra.

    Finskou saunu si můžete navíc zpříjemnit zážitkem z krásné vůně: stačí nasypat některou ze saunových vonných směsí do speciální misky, kterou následně umístíte nad topidlo.

    Benefity finské sauny

    Používání sauny na pravidelné bázi má mnohé pozitivní účinky na lidský organismus. Přesvědčit se můžete sami:

    Prodlužuje život

    Na první dojem to možná zní neuvěřitelně, ale sauna vám skutečně může prodloužit život. Dokazuje to i dlouhodobá studie, publikovaná v roce 2015 v USA. V rámci této studie bylo po 20 let pozorováno více než 2 000 finských mužů mezi 42 a 60 lety. Výsledky dokazují, že u těch, kteří pravidelně (4× až 7× v týdnu) navštěvovali saunu, je nižší nejen riziko úmrtí na infarkt, ale i na jakoukoliv jinou nemoc, a to až o 40 %.

    Zlepšuje výkonnost

    Jiná studie potvrzuje pozitivní vliv pravidelného saunování na výkonnost sportovců. Výzkumu se zúčastnili běžci na dlouhé tratě, kteří po dobu tří týdnů navštěvovali po tréningu finskou saunu. Výsledky prokazují, že po uplynutí těchto tří týdnů byli sportovci schopni uběhnout v průměru o 32 % delší vzdálenost než předtím.

    Snižuje krevní tlak a posiluje srdce

    Pozitivní účinky sauny na kardiovaskulární systém už jsou známé poměrně dlouhou dobu. Princip je ten, že v teple sauny se zrychlí srdeční tep, a v důsledku toho se také roztahují cévní stěny, což umožní lepší cirkulaci krve.

    Podporuje imunitní systém

    Dalším vědecky podpořeným pozitivním účinkem saunování je jeho vliv na obranyschopnost organismu, především na funkci bílých krvinek. Pravidelné saunování prokazatelně snižuje pravděpodobnost onemocnění běžným nachlazením. Ovšem pozor: sauna funguje jako prevence, takže pokud již nemocní jste, raději s její návštěvou počkejte.

    Zbaví vás stresu

    O pozitivním vlivu saunování na lidskou psychiku jsme pro vás napsali samostatný článek.

    Detoxikuje a čistí pleť

    Dva další články jsou zaměřené právě na tato témata. O detoxikaci je první z nich, druhý se věnuje pozitivním účinkům sauny na krásu vaší pokožky.

    Zpět na BLOG