Účinky sauny na psychiku

Chci poradit

    Chtěl bych poradit s výběrem sauny

    Mám zájem o:

    19.4.2023

    Cyklus zahřátí a zchlazení organizmu má přímé účinky na mozek, endokrinní soustavu a hormonální rovnováhu, která je pro vyrovnanou duši naprosto klíčová. Zároveň si mozek a centrální nervová soustava saunu vyhodnocuje podobně jako cvičení, zvyšuje se tedy hladina serotoninu, látky, která má přímý podíl odpovědnosti na pocit štěstí. Po euforickém zchlazení přichází zklidnění a odpočinek, krevní tlak klesá a přichází pocit klidu. Poté se tělo i mysl zklidňuje a přepíná do režimu regenerace.

    Využijete-li (například ve spojení s bio saunou) i aromaterapie, můžete přímo využívat účinných látek obsažených v silicích rostlin a bylin. O blahodárném vlivu světa vůní nelze pochybovat a fakt, že vůně přímo ovlivňují naši náladu, lze skvěle využít pro vyladění se do psychické pohody a můžeme je dokonce využívat k navození psychického stavu, který zrovna potřebujeme. Pro příklad, přidáte-li do sauny esenciální olej z dobromyslu, skvěle vás naladí k mentální aktivitě. Cedr napomáhá k překonání stresu, pepř povzbuzuje a je tak vhodný pro psychickou přípravu třeba před složitou zkouškou a po heřmánku budete spát jako nemluvně. Nezapomínejte jen, že v případě aromaterapie je klíčová kvalita použitých přípravků.

    Sauna uvolňuje bolesti včetně bolestí hlavy a ulevuje od migrén, bolestí krční páteře a napomáhá klidnému spánku. Výzkumy finských vědců zároveň naznačují, že je sauna ve většině případů vhodným doplňkem při léčbě depresí, schizofrenie, nebo dokonce mentální anorexie, proto bychom její sílu a benefity neměli podceňovat. Je to relaxační rituál, po kterém byste si měli odpustit sport nebo bujarou zábavu a nechat tělo i duši regenerovat, ideálně dlouhým spánkem.

    Zpět na BLOG